wyposazenie przetworni

Wyposażenie przetwórni owoców – jak wybrać najlepsze maszyny?

Owoce i warzywa bogate są w witaminy i inne substancje odżywcze, ale również posiadają wiele walorów smakowych. W dzisiejszych czasach większość owoców i warzyw dociera do konsumentów za pośrednictwem dużych zakładów przetwórczych, który praca w znacznej mierze opiera się na wykorzystaniu zaawansowanych maszyn. Dowiedz się więcej o ich zastosowaniu.

Sortowniki – po co są w przetwórni owoców?

Od czego warto zacząć kompletować wyposażenie przetwórni owoców? Jednym z pierwszych etapów przetwarzania owoców i przygotowania ich do sprzedaży powinno być sortowanie ich pod kątem wielkości. To bardzo ważne, ponieważ maszyny używane w zakładach przetwórczych skonstruowane są pod kątem obróbki owoców konkretnych wymiarów – jeśli trafią do nich produkty zbyt duże lub zbyt małe, nie zostaną odpowiednio przygotowane.

Za dzielenie owoców na konkretne frakcje odpowiedzialne są zatem sortowniki. Mogą one być wyposażane w narzędzia do kontroli jakości produktów, dzięki czemu do dalszych etapów przetwórstwa trafią okazy spełniające odpowiednie normy.

Myjki – do czego służą?

Wyposażenie przetwórni owoców to również myjki. Owoce trafiające do zakładu przetwórczego są noszą na swojej powierzchni różnego rodzaju zanieczyszczenia, np. ziemię, pył, piasek, pozostałości nawozów, części roślinne etc. Zanim trafią do dalszych etapów produkcji, muszą zostać dokładnie oczyszczone. W tym celu wykorzystuje się między innymi myjki wodno-powietrzne, płuczkarki i szczotkarki. Rodzaj urządzenia myjącego musi być dostosowany do rodzaju przetwarzanego surowca – owoce takie jak truskawki wymagają mniej agresywnych metod niż chociażby jabłka.

Maszyny do krojenia i obierania – dlaczego warto je mieć?

Jeśli owoce mają zostać wykorzystane w produkcji przetworów, np. dżemów czy soków, konieczne jest ich obranie, wydrylowanie, czy pozbycie się szypułek. Dla każdego rodzaju owoców konstruowane są oddzielne maszyny, które w bardzo krótki czasie są w stanie przygotowanie wiele kilogramów surowca do dalszej obróbki.