uprawa pieczarek

Najważniejsze fazy przy uprawie pieczarek

Pieczarki to najczęściej uprawiane grzyby nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Dlaczego akurat ten gatunek jest aż tak popularny? Oprócz tego, że pieczarki są po prostu naprawdę zdrowe i zawierają wiele cennych witamin, ich uprawa nie należy do najtrudniejszych. Z poniższego artykułu dowiesz się, jak wygląda uprawa pieczarek krok po kroku i o czym musisz pamiętać jako hodowca tego rodzaju grzyba.

Jak przygotować pieczarkarnię do uprawy?

Planujesz założyć swoją własną hodowlę pieczarek? Za taką uprawę może zabrać się praktycznie każdy. Wystarczy odrobina chęci, no i oczywiście pewna wiedza. To właśnie z tego powodu powstał poniższy artykuł.

Podstawą efektywnej pieczarkarni jest dobrze przygotowane podłoże. W tym celu najlepiej decydować się na ekologiczne kostki podłoża pasteryzowanego. Producentem takich wyrobów jest firma Lomania z Wielkopolski.

Wysokiej jakości podłoże to pierwszy krok do uprawy pieczarek. To ono odpowiada za prawidłowy rozwój Twoich grzybów. Pamiętaj, że grzybnia wymaga również odpowiedniej konserwacji. Pielęgnacja podłoża polega na usuwaniu zepsutych grzybów oraz regularnym nawilgacaniu powierzchni.

Jakie są etapy produkcji pieczarek?

Decydując się na hodowlę pieczarek, musisz zdawać sobie sprawę z roli każdej z faz ich uprawy. Tutaj wyróżnia się cztery główne etapy. Stopień dojrzałości grzybni jest kluczowy podczas każdej uprawy pieczarek.

Pierwszą fazą jest fermentacja podłoża. Na tym etapie wszystkie surowce są wstępnie mieszane ze sobą. Fermentacja trwa od 2 do 3 tygodni. Przeprowadzana jest ona w ściśle określonych warunkach, gdzie temperatura podłoża musi osiągnąć około 80 stopni Celsjusza.

Kolejnym krokiem jest faza druga, zwana pasteryzacją. Tutaj z podłoża eliminowane są niepożądane grzyby, wirusy czy inne bakterie, które mogłyby zaburzyć wzrost grzybni. Pasteryzacja daje gwarancję, że podłoże jest w pełni czyste i gotowe do uprawy. Ta faza trwa do 1 tygodnia.

Po pasteryzacji nadchodzi czas na inkubację. Trzecia faza to kwestia 16-19 dni, podczas których grzybnia zaczyna rosnąć w masie podłoża. Na tym etapie możliwe jest wzbogacenie uprawy różnego rodzaju minerałami oraz witaminami.

Ostatnim etapem jest wzrost grzybni. W czwartej fazie podłoże pokrywane jest warstwą okrywy torfowej, z której zaczną wyrastać małe główki pieczarek. Proces ten trwa około dwóch tygodni. Pamiętaj, że na każdym etapie rozwoju podłoża należy zadbać o odpowiedni mikroklimat. Tutaj należy uwzględnić przede wszystkim takie aspekty jak temperatura czy wilgotność.