transport owocow i warzyw

Na jakich zasadach odbywa się transport drogowy owoców i warzyw?

Transport drogowy towarów, niezależnie od specyfiki przewożonego ładunku, wymaga spełnienia określonych warunków. Jest to niezbędne, by produkty dotarły na wyznaczone miejsce bezpiecznie i w nienaruszonym stanie. W dalszej części przygotowanego przez nas artykułu omówimy nieco szerzej tę kwestię w kontekście transportu owoców i warzyw. Wyjaśnimy, na jakich zasadach odbywa się przewóz drogowy tego typu żywności. Zapraszamy do lektury.

Czego wymaga od przewoźnika transport drogowy owoców i warzyw?

Owoce i warzywa stanowią specyficzną kategorię ładunków ze względu na to, że w bardzo łatwy sposób można spowodować utratę przez nich jakości. Niezapewnienie im optymalnych warunków w trakcie transportu może doprowadzić do tego, że zanim dotrą do miejsca docelowego, nie będą nadawać się do dalszej dystrybucji.

Zarówno krajowy, jak i międzynarodowy transport drogowy żywności powinien być realizowany przy użyciu specjalnych pojazdów wyposażonych w agregaty chłodnicze. Ważne jest, by firma przewozowa miała doświadczenie w tej typu działaniu i korzystała w najnowocześniejszej technologii pozwalającej jej na stałe kontrolowanie temperatury, w której przewożone są owoce i warzywa. Jeśli przewoźnik nie zadba o tę kwestię, czyli nie będzie monitorował warunków, które są zapewniane przewożonym produktom spożywczym przez cały okres trwania transportu, mogą one stać się niezdatne do spożycia lub stracić na jakości. Istotne jest również to, by zagwarantował warzywom i owocom optymalne warunki dotyczące promienia UV i wilgotności powietrza.

Transport drogowy żywności realizowany przez profesjonalne firmy przewozowe

Planując współpracę z profesjonalną firmą przewozową, taką jak firma transportowa Intrade, warto zwracać uwagę na to, by oferowała ona najwyższą jakość świadczonych przez siebie usług. Poza tym wszystkie pojazdy, które są przez nie wykorzystywane, powinny mieć zezwolenia na transport drogowy. Istotne również, by były one odpowiednio wyposażone, specjalnie przystosowane do przewozu konkretnej żywności. Transport owoców i warzyw jest transportem chłodniczym, w związku z tym wymaga wykorzystania odpowiednich pojazdów.

Jednak nowoczesna flota pojazdów nie jest wystarczająca, by transport żywności był realizowany na najwyższym poziomie. Niezbędne jest też to, by załoga firmy przewozowej doskonale znała branżę i wykazywała się pełnym profesjonalizmem. Dobrze również, by dany przedsiębiorca świadczył swoje usługi w szerokim zakresie geograficznym.