Dieta ma niewątpliwie duży wpływ na odporność organizmu. Istnieje powiedzenie “jesteś tym co jesz”. W myśl tej zasady im więcej spożywamy witamin i minerałów tym zdrowsi jesteśmy. Jak je dostarczy i co jeść, aby odporność organizmu zaczęła rosnąć?
Owoce na wzmocnienie organizmu
W ciągu lata dostęp do owoców jest o wiele łatwiejszy niż jesienią czy zimą. Warto jednak zadbać o to, aby znalazły się w codziennym jadłospisie. Według opinii ekspertów powinno się spożywać około trzystu gramów owoców dziennie.
W okolicach końca roku witaminy z owoców można dostarczać na wiele sposobów. Przede wszystkim można pić soki w 100% naturalne. Tylko takie mają odpowiednie ilości witamin niezbędnych dla naszego organizmu. Oczywiście nie trzeba wtedy pić trzystu mililitrów napoju.
Można także kupić świeże owoce na targach czy w sklepach ze zdrową żywnością. Większość z nich pochodzi z ekologicznych upraw szklarniowych, dzięki czemu są w pełni naturalne. Najlepszymi owocami, które korzystanie wpływają na odporność z pewnością będą: cytryna, banany, maliny, ananasy i kiwi.
Jakie warzywa wspomagają odporność?
W okresie, gdy dostępność świeżych i naturalnych owoców jest ograniczona, świetną alternatywą są warzywa. Również one mają właściwości wpływające na odporność organizmu. Dietetycy zalecają, aby utrzymywać ich dzienne spożycie w okolicach pięciuset gram. Taka ilość warzyw, regularnie jedzona z pewnością korzystnie wpłynie na układ immunologiczny.
Do warzyw wykazujących najkorzystniejszy wpływ na odporność organizmu można zaliczyć paprykę czerwoną. Ma ona w sobie nawet dwukrotnie więcej witaminy C niż cytrusy. Jarmuż dostarcza za to witaminę K oraz błonnik, białko i żelazo.
Pietruszka, która bardzo często stosowana jest do doprawiania potraw, tak jak papryka czerwona ma w swoim składzie bardzo dużo witaminy C. Innymi warzywami, które mają pozytywny wpływ na odporność organizmu to: buraki, kapusta kiszona, szpinak i słodkie ziemniaki.
Jakie witaminy wpływają korzystnie na odporność organizmu?
Witaminy uczestniczą praktycznie we wszystkich procesach zachodzących w organizmie. Nie inaczej jest w jego walce z infekcjami i drobnoustrojami. Jedną z najlepiej wpływających na organizm jest witamina C. Inaczej nazywana jest także kwasem askorbinowym. Uczestniczy w produkcji kolagenu, a także reguluje poziom cholesterolu oraz niszczy wolne rodniki.
Do innych witamin, które także szczególnie wpływają na odporność organizmu należą:
wit. B6 – ma za zadanie wzmacniać ogólnie układ immunologiczny
wit. A – jej działanie opiera się na wzmocnieniu bariery, blokującej drobnoustroje
wit. E – jeden z przeciwutleniaczy, które powstają w momencie przeziębienia
Oczywiście inne witaminy również mają wpływ na odporność organizmu, jednak wymienione powyżej charakteryzują się znacznie wyższym działaniem. Warto jednak zadbać o dostarczanie ich wszystkich do organizmu w odpowiednich proporcjach, w przeciwnym razie można zachorować na hiperwitaminozę.