Owoce i warzywa to składniki, które mają krótki termin przydatności do spożycia. Kupowanie ich w zbyt dużej ilości powoduje, że szybko się psują i nadają się do wyrzucenia. Aby tego uniknąć, warto przechowywać je w lodówce, najlepiej w specjalnych ekologicznych opakowaniach. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a te które staną się zbyt miękkie, będzie można wrzucić na gulasz, sos lub zrobić z nich przetwory. Obecna inflacja uczy ludzi oszczędnego i ekologicznego podejścia do spraw żywnościowych, także w zakresie przechowywania.
Świadomość zakupowa
Pierwszym punktem od którego należy zacząć to świadome robienie zakupów. Warto przygotować sobie listę, aby kupić tylko to, co jest potrzebne. W sklepach spożywczych jest wiele promocji na owoce, warzywa i trzeba zwracać uwagę na zapach, miękkość oraz jakość. Te, które są nadal przydatne, co widać gołym okiem można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Są to produkty, które warto zjadać jako świeże, gotować z nich zupy, robić przetwory, sosy, gulasz, dżemy, a także koncentraty. Dla rodziny z dziećmi jest potrzebna niewielka ilość świeżych owoców i warzyw, a w każdej chwili można kupić kolejne sztuki. Jeżeli okaże się, że lista zakupów stała się za długa to część owoców czy warzyw można oddać znajomym czy sąsiadom. Dobrym pomysłem jest również kupowanie świeżych owoców i warzyw na bazarze bezpośrednio od rolników i sadowników, a także na targu zdrowej żywności. Najlepiej starać się ograniczać pojedyncze zakupy do minimum, a za to kupować codziennie świeże.
Przechowywanie owoców i warzyw w lodówce
Na stan żywności wpływa nie tylko rodzaj przechowywania przez rolników, ale również chłodzenie ich w domu. Służy do tego lodówka, która posiada regulację temperatury, w zależności od ilości jedzenia. Jak donosi https://czasdzieci.pl/ro_artykuly/id,167372a8.html informacje o tym Jak prawidłowo przechowywać owoce i warzywa w lodówce by ograniczyć marnowanie żywności?, okazuje się, że jest na to kilka sposobów. Owoce i warzywa powinny znajdować się na dolnych częściach lodówki, w specjalnych pojemnikach. Te, które są wrażliwe na zapachy, powinny być szczelnie zamknięte w ekologicznych opakowaniach. Produkty te mogą leżeć w lodówce zaledwie kilka dni, dlatego warto je wykorzystywać co drugi dzień. Latem przechowuje się najwięcej owoców i warzyw, ze względu na temperaturę otoczenia. Nowoczesne lodówki mają dodatkowe parametry, między innymi ultra fresh+, dzięki którym owoce i warzyw zachowują jeszcze większą trwałość. Nadmiar wilgoci jest usuwana, a owoce czy warzywa mogą leżeć wówczas 14dni.
Wykorzystanie owoców i warzyw
Lodówka jest świetnym miejscem przechowywania owoców i warzyw, ale trzeba wiedzieć jak z niej korzystać. Owoce i warzywa które mają kilka dni pomimo chłodu i niskiej temperatury mają prawo zacząć się psuć, czy stać się miękkie. Ekologiczne podejście jest bardzo ważne, gdyż służy zapobieganiu marnotrawstwu żywności. Przepisów na potrawy z miękkich warzyw czy owoców jest bardzo dużo. Część owoców nadaje się na soki, które można pić zimą, a część na powidła czy musy śniadaniowe. Warzywa są doskonałe jako potrawka obiadowa, do zapiekania na kolację z makaronem oraz jako gulasz wegetariański. Wiele z nich nadaje się doskonale na potrawy zapiekane w postaci ciast warzywnych lub owocowych na bazie ciasta francuskiego lub półkruchego. Owoce mają szerokie zastosowanie, gdyż domowy dżem lub powidła są pyszne do tostów, gofrów czy naleśników. Najważniejsze jest to, aby sprawdzać stan owoców i warzyw w lodówce, zjadać je gdy są świeże, a wyrzucać gdy zgniją lub mają pleśń na skórce.