separator tluszczu

Jak często należy wykonywać czyszczenie separatorów tłuszczu?

Separatory tłuszczu to urządzenia, jakie muszą posiadać zakłady gastronomiczne, mięsne, placówki żywieniowe, hotele, bary, szpitale, piekarnie. Prawo ochrony środowiska zadbało nie tylko o ich prawidłowe użycie, ale także o czyszczenie, jakie trzeba wykonywać regularnie.

Czyszczenie separatorów – kiedy należy je wykonać?

Czyszczenie separatorów w Opolu należy wykonywać regularnie. Okres odstępu pomiędzy jednym a drugim czyszczeniem uzależniony jest od tego, jak duża ilość odpadów jest wytworzona. Szacuje się jednak, że tego typu prace wykonuje się min. raz w miesiącu. Nie powinno odbywać się to rzadziej. Ważne jest to, aby ilość zgromadzonego tłuszczu w urządzeniu nie przekroczyła 20 cm. Jeżeli już dochodzi się do tej granicy, czas na działanie.

Czyszczenie można wykonać samodzielnie, ale nie trzeba. Można je zlecić innym firmom, które znają się na takich zagadnieniach. One to również dbają o transport odpadów we Wrocławiu, jakie mogą powstać podczas takiego właśnie czyszczenia. Przynajmniej samodzielnie nie trzeba będzie myśleć o prawidłowej utylizacji.

Czyszczenie separatorów – jak wybrać dobrą firmę?

Całkiem możliwe, że nowy zakład gastronomiczny po raz pierwszy chce wykonać czyszczenie separatorów w Opolu. Stoi właśnie przed wyborem odpowiedniej firmy, która ma podjąć się tego zagadania. Jak wybrać takich wykonawców? Na podstawie opinii oraz oferty, którą jest w stanie zapewnić. Trzeba bowiem sprawdzić, czy po zakończonym procesie czyszczenia, można liczyć na transport odpadów we Wrocławiu. Najlepiej, jeżeli ktoś będzie miał szansę na to, aby współpracować z firmą, która działa kompleksowo. Nie tylko, jeśli chodzi o czyszczenie, transport. Ważne jest bowiem to, aby odbyło się również mycie pojemników. Z takiego działania musi zostać sporządzona również odpowiednia dokumentacja. Jeżeli ktoś ma kilka takich firm do wyboru, warto poprosić o wykonanie bezpłatnej wyceny. Ma ona bowiem istotny wpływ na wybór wykonawcy.