Jakie pieczywo wybrać?

Dlaczego warto jeść pieczywo i jak je wybierać?

Rola pieczywa w codziennej diecie jest znacząco ważna, więc nie bez powodu żywieniowcy poświęcają mu coraz więcej uwagi. Uznają go za podstawę zbilansowane diety, wespół właśnie z produktami zbożowymi. Te ostatnie znajdują się na trzecim miejscu tak zwanej piramidy żywieniowej i powinny odgrywać ważną rolę w dziennej racji pokarmowej każdego zdrowego człowieka. Trzeba jednak pamiętać o tym, że w zależności od tego, jaki jest to produkt, w tym także pieczywo, różni się zalecane spożycie. Jak więc jeść pieczywo, czy codziennie, a jeśli tak, to jakie? Podpowiadamy.

Na początku, zanim w ogóle zgłębimy się w tajniki dotyczące spożywania pieczywa – czy w ogóle warto, a jeśli tak, to jakie, kiedy i w jakich ilościach, trzeba znaleźć miejsce w którym owe pieczywo będzie warto kupować. Coś dla siebie znajdą zarówno osoby, które są na diecie, jak i te, które na przykład nie mogą spożywać produktów, które zawierają gluten.

Co wpływa na jakość pieczywa?

Nie jest łatwo zdefiniować to, czym właściwie jest jakość jedzenia, ponieważ jest to cały zespół cech. Wśród nich wymienia się między innymi zdrowotność, a także smak oraz świeżość i trwałość. Nie bez znaczenia jest także wartość odżywcza oraz co tu dużo mówić – atrakcyjność pod względem wyglądu. W przypadku trwałości pieczywa mowa przede wszystkim takich czynnikach, które na nią wpływają jak: proces wypieku, odpowiednie przygotowanie ciasta w tym wybór mąki, a ponadto fakt czy do pieczywa dodawane są syntetyczne polepszacze.

Zobacz także: https://www.hyperweb.pl/jakie-pieczywo-jesc-na-diecie/

Pieczywo – jakie spożywać?

Zalecenia są takie, aby sukcesywnie zwiększać udział żytniej mąki w procesie produkowania pieczywa. To właśnie ona zawiera wszystkie substancje odżywcze, które zawierają ziarna. To właśnie pieczywo wyrabiane z takiej mąki powinno głównie gościć na naszych stołach. Ma ona mały indeks glikemiczny. Dużym atutem żytniego pieczywa jest także to, że jest od produkowany w przy zachowaniu zasad racjonalnego procesu technologicznego. Nie stosuje się więc w niej żadnych polepszaczy smaku. Jak się produkuje dobre pieczywo? Głównie w ten sposób, że mąka jest poddawana albo częściowemu, albo też całkowitemu ukwaszeniu. Wiele zależy bowiem od procentowego udziału jej w recepturze. Najważniejsze jest to, aby wybierać pieczywo z pewnego źródła. Można zawsze czytać etykiety i być pewnym, że to co jemy, nie będzie nam przysparzało problemów, a po prostu sprawi, że będziemy mieli zdrowie na talerzach.