Czy sportowiec może być wegetarianinem? Wiele osób decyduje się na dietę roślinną ze względów etycznych, zdrowotnych lub związanych z osiąganiem lepszych wyników sportowych. Odżywianie bezmięsne jest korzystne z wielu powodów i udowodnili to najwięksi mistrzowie.
Do znanych sportowców, którzy promują bezmięsny sposób odżywiania, zalicza się Venus Willimas – królowa tenisa. Patrik Baboumian, niemiecki kulturysta, który w 2011 roku ustanowił rekord świata w podnoszeniu ciężarów, również przyznaje się do roślinnego sposobu odżywiania. Taką dietę stosuje także Scott Jurek – amerykański ultramaratończyk, który pobił wiele rekordów w biegach na długie dystanse. To niejedyni sportowcy, ponieważ ich lista jest długa.
Mistrzowie sportu na diecie bezmięsnej
„Nie ma potrzeby spożywania mięsa, aby osiągać sukcesy sportowe. Wegetariańska dieta może być równie skuteczna, a nawet lepsza niż dieta mięsna” – uważa tenisistka Venus Williams.
W ofercie sklepów dla wegetarian, np. https://ecowybrane.pl/pl/parameters/dla-wegan-i-wegetarian-5090 znajdziesz roślinne produkty bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze, a także w składniki odżywcze – białko, węglowodany i tłuszcze. Są one ważnym elementem zdrowej i zrównoważonej diety. Sportowy świadomie decydują się na roślinne menu, ponieważ wybierają ekologiczny sposób odżywiania oraz zalety, jakie on niesie. Dzięki niemu mają niższy poziom tłuszczu w organizmie, co poprawia wydolność ich organizmów i zwiększa siłę mięśniową. Ponadto dieta wegetariańska zmniejsza stany zapalne, które powstają często w wyniku intensywnych treningów.
Novak Djokovic twierdzi, że odżywianie bezmięsne pozwoliło mu uzyskać wymarzoną formę. Tenisista w jednym z wywiadów wyznał: „Dzięki diecie wegetariańskiej czuję się dobrze, jestem w doskonałej kondycji fizycznej i mentalnej”.
Wpływ bezmięsnej na sportowców
Dieta roślinna może zwiększać wydolność tlenową oraz przyspieszać regenerację mięśni po treningu. Potwierdził to w 2016 roku Uniwersytet Południowej Kalifornii, który przeprowadził wiele testów wydolnościowych na wegetarianach jeżdżących wyczynowo na rowerze.
Z kolei badanie opublikowane w „The American Journal of Clinical Nutrition” wykazało, że osoby na diecie wegetariańskiej osiągały lepsze wyniki w teście wydolnościowym na bieżni niż osoby jedzące mięso. W 2018 roku Uniwersytet w Glasgow ogłosił, że dieta wegetariańska może poprawić wydolność tlenową i zmniejszyć zapalenie po wysiłku fizycznym. Ogranicza też ryzyko kontuzji.
Wegetarianizm a sportowy styl życia
W badaniach „International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism” przeprowadzonych w roku 2021 na zawodnikach rugby wykazano, że mężczyźni, którzy stosowali dietę wegetariańską, wykazują większą siłę nóg w porównaniu ze sportowcami jedzącymi mięso. Podobne wyniki uzyskano w testach przeprowadzonych na wegetarianach uprawiających kulturystykę i fitness. Jednym z powodów wpływu diety roślinnej na siłę jest wyższa zawartość białka i innych składników odżywczych w produktach roślinnych, które sprzyjają regeneracji mięśni i wzrostowi masy mięśniowej.
Jeśli regularnie uprawiasz sport i decydujesz się na wegetarianizm pamiętaj, że każdy organizm jest inny i dieta roślinna powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb, szczególnie w przypadku sportowców wyczynowych. Wymaga ona większej uwagi przy doborze odpowiednich składników, takich jak białko, żelazo, wapń i witaminy z grupy B. Zaleca się więc, żeby sportowcy konsultowali dietę roślinną z dietetykiem, który dobierze odpowiednie składniki żywieniowe do ich potrzeb.