Jeżeli chcesz, by podczas diety nie tylko skutecznie zrzucać zbędne kilogramy, ale dodatkowo zdrowo się odżywiać, zapewniając sobie wszystkie marko i mikroelementy, koniecznie sięgaj po wybrane superfoods – naturalne produkty, bogate w różne składniki odżywcze.
Tabletki na odchudzanie są najwygodniejsze w zastosowaniu. Zawierają L-karnitynę, wyciągi z zielonej herbaty czy też błonnik, jednak możesz dostarczyć te same związki organizmowi, wybierając produkty zwane superfoods. Działają tak samo, jak tabletki, ale mają większą wartość smakową i są w pełni naturalne. Co warto więc włączyć do menu, kiedy walczysz z nadprogramowymi kilogramami?
Kiszonki – doskonałe źródło probiotyków i witamin
Kiszone ogórki, kapusta czy kimchi pomagają w procesie utraty wagi, ponieważ są bogate w probiotyki, pozytywnie wpływające na zdrowie jelit i ułatwiające trawienie pokarmów. Zwiększają uczucie sytości, co sprzyja kontrolowaniu apetytu i ograniczeniu spożycia kalorii.
Ponadto kiszonki są niskokaloryczne i zawierają wiele składników odżywczych, takich jak witaminy i błonnik.
Imbir i kurkuma – duet wspierający odchudzanie
Imbir i kurkuma zawierają polifenole, które poprawiają trawienie i korzystnie wpływają na motorykę jelit, przyspieszając spalanie kalorii. Imbir ma właściwości przeciwzapalne, obniża poziom cukru we krwi oraz zmniejsza poziom złego cholesterolu. Jest dużym wsparciem w kontrolowaniu apetytu. Kurkuma z kolei zmniejsza stan zapalny w organizmie, wywołany tkanką tłuszczową oraz obniża poziom glukozy we krwi, zapobiegając cukrzycy i nadwadze. Dodatkowo wpływa na metabolizm, zwiększając tempo przemiany materii i spalanie kalorii, skutecznie zmniejszając ilość tkanki tłuszczowej.
Karczoch – sporo błonnika dającego uczucie sytości
Warzywo poleca się osobom, które chcą schudnąć, ponieważ jest niskokaloryczne (średni karczoch ma 60 kcal), bogate w błonnik (daje uczucie sytości) i składniki odżywcze, takie jak witamina C, kwas foliowy, a także potas. Zawiera również flawonoidy i polifenole, które działają jako przeciwutleniacze i mają pozytywny wpływ na zdrowie. Karczochy zawierają także cynarynę, związek chemiczny, który reguluje poziom cukru we krwi i cholesterol.
Jagody goji – naturalna regulacja apetytu
Zawierają beta-sitosterol, związek, który obniża poziom złego cholesterolu i zwiększa spalanie tłuszczu. Jagody goji są bogate w błonnik, który daje uczucie sytości i zapobiega objadaniu się. Owoce zawierają również melatoninę – hormon, który reguluje sen, co gwarantuje lepszą jakoś
snu, jakże ważną w redukowaniu ryzyka przyrostu wagi. Możesz jagody goji spożywać na wiele różnych sposobów, np. jako przekąskę, dodatek do musli czy koktajli, lub jako składnik w potrawach kuchni azjatyckiej.
Chia – małe ziarenka pełne składników odżywczych
Są bogate w błonnik, białko, tłuszcze omega-3 i wiele składników odżywczych, takich jak wapń, magnez i fosfor. Błonnik utrzymuje uczucie sytości na dłużej, co zmniejsza apetyt oraz ilości spożywanych kalorii. Ziarna chia zawierają tłuszcze omega-3, które są niezbędne dla zdrowia mózgu i serca, ale również mają wpływ na procesy metaboliczne w organizmie. Pomagają w redukcji tkanki tłuszczowej poprzez regulację hormonów i procesów metabolicznych związanych z gospodarką lipidową.