buffet food, catering food party at restaurant, mini canapes, snacks and appetizers, Made by AI,Artificial intelligence

Jak zadbać o optymalną temperaturę potraw podawanych w formie bufetu?

Jedzenie podawane w formie szwedzkiego stołu lub bufetu nie musi mieć formy zimnych przystawek  i przekąsek. Mogą to być także gorące dania: jajecznica, pierogi, naleśniki i wiele innych. Jednak, by były one smaczne, koniecznie trzeba zadbać o odpowiednią temperaturę i ograniczenie tempa ich wychładzania się. Jak to zrobić? 

5 sposobów na zadbanie o optymalną temperaturę potraw podawanych w formie szwedzkiego stołu 

Czy jedzenie na szwedzkim stole może być ciepłe? Oczywiście, że tak. Jednak wymaga to odpowiedniego wyposażenia sali oraz wiedzy. Dzięki poniższym wskazówkom dowiesz się, jak zadbać o odpowiednią temperaturę posiłków, a tym samym o komfort gości niezależnie od tego, czy zdecydują się skorzystać z bufetu tuż po jego otwarciu, czy np. dopiero kilka godzin później. 

1. Podawaj jedzenie tuż przed przybyciem gości 

Jeśli bufet jest organizowany np. na przyjęciu urodzinowym, uzupełnij go dopiero po tym, jak goście znajdą się na sali. Jeżeli szwedzki stół jest przygotowywany na śniadanie, uzupełnij go tuż planowaną godziną serwowania posiłku. Co dzięki temu zyskasz? Przede wszystkim jedzenie nie będzie niepotrzebne stygło przez kilkadziesiąt minut. Niekiedy trudno określić, w którym momencie goście, zdecydują się rozpocząć spożywanie posiłku. W takiej sytuacji musisz postępować zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami w danym obiekcie oraz wybrać takie akcesoria kuchenne, które ograniczą tempo stygnięcia poszczególnych dań. 

2. Wybierz odpowiednie narzędzia pomagające utrzymać odpowiednią temperaturę jedzenia 

Warniki gastronomiczne, podgrzewacze, bemary, termosy gastronomiczne – wszystkie pozwalają zadbać o utrzymanie odpowiedniej temperatury dań przez określony czas. Konkretny termos, warnik czy bemar należy dobrać do potrzeb lub preferencji – głównie rodzaju serwowanych potraw i napojów.

Aby wybrane akcesoria spełniły swoją funkcję, muszą wyróżniać się wysoką jakością. Sięgnij po takie, które wyszły spod ręki popularnych producentów, są wykonane z wysokiej jakości materiałów (w tym ze stali nierdzewnej) i cieszą się pozytywnymi opiniami klientów. To da Ci pewność, że sprawdzą się także u Ciebie. 

3. Dbaj o to, aby podgrzewacze były zamknięte i były odpowiednio ustawione 

Wkłady do podgrzewaczy powinny być ustawione w wyznaczonych do tego miejscach, aby działały wydajnie. Ważne jest j również to, aby same urządzenia były zamknięte – w przeciwnym razie, nawet mimo ich sprawnego działania, ciepło będzie uciekać, a jedzenie będzie stygło. Warto poinformować gości, aby pamiętali o zamykaniu pokryw, a najlepiej zlecić obsłudze regularną kontrolę.

Ważne jest także optymalne ustawienie urządzenia. Powinno pracować w trybie dopasowanym do potrzeb – np. rodzaju jedzenia, które się w nim znajduje. Naleśniki czy placuszki bananowe muszą być mniej podgrzane niż np. pierogi, które powinny być podawane na gorąco. 

4. Oznacz, co znajduje się w konkretnym bemarze

Opisanie poszczególnych bemarów lub podgrzewaczy sprawi, że goście nie będą musieli do nich zaglądać, by sprawdzić, co jest się w środku. Dzięki temu ciepło nie będzie niepotrzebnie uciekać, a Ty dodatkowo zminimalizujesz ryzyko, że ktoś otworzy i nie zamknie pojemnika – mniej otwarć pokrywy proporcjonalnie zmniejszy liczbę takich sytuacji. 

5. Dokładaj na bieżąco gorącego jedzenia 

Nie wychodź z założenia, że warto wstawić całe jedzenie do bemaru, aby ułatwić sobie pracę. Przeciwnie: utrudnisz ją sobie, ponieważ goście zaczną się skarżyć na problem z odpowiednią temperaturą dań, a Ty będziesz musieć uruchomić opiekacz gastronomiczny lub piec konwekcyjny i ponownie wszystko podgrzać. Zamiast tego wydaj mniejszą ilość jedzenia i na bieżąco uzupełniaj bemar, aby całość była świeża i gorąca przez cały czas trwania imprezy.