Zima. Wybieramy najlepszy skład opału

5 min

Współpraca z dobrym składem opału rzeczywiście może przynieść wiele pozytywnych efektów, np. w postaci suchego, kalorycznego opału, który przełoży się bezpośrednio na lepszy komfort grzewczy. Jakimi zasadami kierować się podczas wyboru miejsca zakupu drewna, węgla czy ekogroszku?


W Polsce mamy do czynienia niestety z bardzo długim sezonem grzewczym. Choć zimy nie są już tak mroźne, jak jeszcze 20 czy 10 lat temu, to wilgotność powietrza sprawie, że w większości przypadków sezon grzewczy rozpoczynamy w październiku, a kończymy w marcu bądź kwietniu.

Taka ilość miesięcy grzewczych zdecydowanie sprawia, że musimy mieć do czynienia z bardzo dobrą izolacją pionową oraz poziomą domu, dobrze zaprojektowanym i wykonanym systemem grzewczym, a także dobrej jakości opałem (w przypadku opału tradycyjnego). Warto odwiedzić więc skład opału.

Wiele osób, które zastanawiają się nad tym, jak szukać dobrego składu opału oraz czym się kierować podczas wyboru najlepszego miejsca. Podpowiadamy.

Szeroki asortyment opału

Pierwszym kryterium, które powinniśmy zdecydowanie brać pod uwagę jest oczywiście to, aby skład opału posiadał możliwie jak najszerszy asortyment. Wynika to z faktu, że wiele osób naprawdę różnorodnie opala domy. Możemy mieć tradycyjny piec na węgiel, piec na ekogroszek lub pellet, a także posiadać kominek z funkcją rozprowadzania ciepła.

Zobacz także: http://bempire.pl/co-daje-wspolpraca-ze-skupem-zlomu/

Możliwość zakupu interesującego nas materiału opałowego to zdecydowanie najważniejszy plus. Warto również zwracać uwagę na możliwość zamówienia opału workowanego bądź opału luzem.

Cena opału

Skład opału powinien posiadać rozsądne ceny. W dzisiejszych czasach bardzo łatwo to sprawdzić, a klienci nie lubią miejsc, które sztucznie zawyżają ceny. Opał w dobrej cenie można kupić w firmie https://kamm.pl/

Jakość opału

Zarówno węgiel, jak również drewno, pellet i ekogroszek powinny być zdecydowanie dobrej jakości. W pierwszej kolejności trzeba zwracać uwagę na to, czy opał nie jest po prostu mokry. Jest to ważne, gdyż nie ma nic gorszego niż wilgotny pellet, drewno. Nie mamy wtedy możliwości, aby w piecu uzyskać odpowiednią temperaturę, a co za tym idzie komfortu grzewczego. Dodatkowo narażamy piec na uszkodzenie. Opał powinien być suchy, kaloryczny, przechowywany w odpowiednich warunkach – najlepiej na paletach, owinięty folią, ewentualnie pod innego rodzaju przykryciem, np. z blachy. To wszystko przełoży się na komfort palenia.

Leave a Reply